Menü
Wtdt.hu
Egy különleges kung-fu stílus, kimagasló önvédelmi értékkel
Nyitó oldal  Bemutatkozás  A Wing Tsun  Gyermekeknek és felnőtteknek  Gyermekeknek és felnőtteknek
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Jelentkezz be és fedezz fel még több érdekességet a
Wing Tsun világából!

Bejelentkezés

A bejelentkezéshez szükséges adatokat az oktatódtól kaphatod meg.

Wing Tsun Kung-Fu gyermekeknek és felnőtteknek

A 19. kerületi gyerekcsoport 2010 októberében indult, kimondottan az 5-12 éves korosztály számára.

Ők is ugyanazt a tananyagot tanulják, mint a felnőttek, de a saját igényeiknek (pl. edzés időtartama, magyarázatok, fegyelmezés stb.) megfelelően. Alábbiakban egy kis segítség kívánunk nyújtani a döntéshez.

 

 

Miért fontos, hogy a gyermeke sportoljon?

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része, kialakítását már egészen kisgyermekkorban tanácsos elkezdeni, ugyanis ha már gyermekkorban természetes, hogy rendszeresen sportolunk, a mozgásban gazdag életmód életünk részévé fog válni. A testi és lelki egészségűnkre gyakorolt kedvező hatása mellett, nevelési szerepe sem elhanyagolható.

Napjainkban gyakran felmerülő problémák közé tartozik, hogy a tv, videó-és komputerfüggő gyerekek nem tanulnak meg önállóan és a másik gyerekkel játszani, gyakran unatkoznak, nem hajlandók más jellegű feladatok vagy elfoglaltság tartós végzésére, amelyek negatív irányban befolyásolja a fejlődésüket. Ennek elkerülése érdekében fontos találni egy olyan mozgásformát a gyermekünknek, amelyet szeret. A legfontosabb szempont, hogy ne erőltessünk rá semmilyen sportot, örömmel végezze és szeresse, amit csinál, a példamutatás remek ösztönzést jelent. Lehetőséget kell adni rá, hogy a gyermek több sportágat is kipróbáljon, és ezek ismeretében tudjon dönteni róla, hogy mi a számára a legmegfelelőbb.

Mozgás jótékony hatásai:

 • A fáradhatatlan, „örökmozgó” gyerekek nemcsak az energiáikat vezetik le a mozgás által, hanem egyre ügyesebbek lesznek, és egyre inkább megtanulják, hogy mire képesek, és mire nem.

 • Megfigyelték, hogy a rendszeresen mozgó emberek jobban hisznek önmagukban, nagyobb az önbizalmuk, és bátrabban tekintenek a jövőbe.

 • A gerincnek, az izomrendszernek szintén nagyon fontos a mozgás - a kisiskolás gyerekeknek, akik sokat ülnek az órákon, emiatt érdemes valamit sportolni. A mai gyerekek testtartása, talpizomzata nagyon gyenge, ezért szükség van a rendszeres, módszertanilag helyesen tervezett mozgásra.

 • A fizikai aktivitás jótékony hatása megmutatkozik számos, az életminőséget alapvetően befolyásoló tényezőn is az étvágy javításától kezdve a nyugodt alváson, a kiegyensúlyozott kedélyállapoton át a nagyobb teherbíró képességig. Javítja a hangulatunkat, kihat a közérzetünkre, enyhíti a rosszkedvünket, oldja a stresszt, frissebbé tesz, mozdulataink összeszedettebbé válnak.

 • A sportoláshoz szükséges kitartó erőfeszítés a jellemet, szellemet is előnyösen formálja, növeli az agyi és tüdőkapacitást, általa növekszik a koncentrációképesség és a szellemi aktivitás. A nagyobb terhelésekkel és a betegségekkel szemben ellenállóbbá teszi szervezetünket.

 • Nemcsak az idegrendszer fejlődik a mozgás által, hanem a gyerekeknek azon képessége is, hogy hatékonynak tudja magát érezni, ha sikerül egy mozdulat, egy mozgássor által elérnie azt, amit akar.

 A testük által nap mint nap megtapasztalják, hogy gyakorlással, sportolással képesek önmagukon alakítani, izmosabbak lesznek, nő a kitartásuk, az állóképességük, a terhelhetőségük.

 

Miért a harcművészetet válasszuk?

Amennyiben eldöntötte, hogy a gyermekét szeretné valamilyen sportolási lehetőséggel megismertetni, szeretnénk figyelmébe ajánlani a harcművészeteket.

A harcművészetek előnyei a többi sportágakkal szemben, hogy:

 • az elsajátított tudással meg tudjuk védeni magunkat, ha támadás érne; hasznát lehet venni a mindennapi életben,

 • megtanít a másik ember iránti tiszteletre, elfogadásra,

 • kiemelkedő jellemformáló és személyiségfejlesztő hatása van,

 • az edzéseken megtanulják, hol vannak a saját korlátaik, hogy tudják azokat meghaladni. Kontrollálni tudják a testüket, az ütéseiket, rúgásaikat,

 • önfegyelemre, konfliktuskezelésre tanít,

 • mivel az egész testet ugyan olyan mértékben használjuk (ütések, rúgások) az izomzat egyenletesen fejlődik ki a test minden pontján.

A harcművészetek szabályokon alapulnak, fegyelemre szoktat, lehetővé teszi, hogy a gyermek felfedezze önmagát, a testét és a korlátait, együttműködést tanuljon.

Fejleszti a tanulókat mind fizikailag (állóképesség, kitartás, tűrőképesség és mozgáskoordináció), mind szellemileg (a technikák anatómiai, fizikai és matematikai magyarázata, ok-okozati összefüggések, memória fejlesztése) és nem utolsó sorban erkölcsileg (önfegyelemre, egymás iránti tiszteletre, türelemre tanít).

Az oktatás során fontosnak tartjuk, hogy nemcsak az a jó harcművész, aki meg tudja verni az ellenfelét, hanem az is, aki el tudja kerülni a küzdelmet.

A harcművészetek tanulása során a gyermekek megtapasztalhatják, hogy a kitartás és szorgalom nélkül nincs előrehaladás, hiába a tehetség pár edzés után senki nem lesz legyőzhetetlen. Fegyelemre is szükség van, hogy az edzések rendje, üteme megmaradhason, ami a sikeres tanulás alapvető feltétele.

Döntés a wing tsun kung-fu mellett!

Az előbbiek felkeltették az érdeklődését a harcművészetek iránt, akkor az alábbiakban a wing tsun kung-fu jellemzőit olvashatja, hogy miért érdemes ezt választania.

A kung-fu a kínai harcművészetek gyűjtőneve. Több száz ága létezik, melyek a területi sajátosságok és a megalapítóik különböző adottságai alapján jöttek létre. A kung-fu célja több ezer év óta az ember egészségének és testi épségének megóvása volt, valamint a harmónia megteremtése a test és a szellem között. A kung-fu szó jelentése kemény munka, illetve valamiben való jártasság.

Mindezek mellett a mai világban sajnos elengedhetetlen, hogy meg tudjuk magunkat védeni, ha esetleg támadás érne. Fontos, hogy minél fiatalabb korban (kb. 6 éves kortól) elkezdjük tanulni, mert ekkor könnyebben és alaposabban, reflex szinten sajátíthatjuk el. Lehetővé teszik, a bátortalanabbak számára, hogy merjék megvédeni magukat, ne féljenek kiállni magukért, esetleg egy másik embert a saját védelmük érdekében megütni.

A wing tsun kung-fu harci rendszere hatékony önvédelmet és emiatt nagyobb önbizalmat, szabadságot, míg a formagyakorlatok és edzések az egészséges testet biztosítják.

A wing tsun kung-fu olyan harci rendszer, mely esélyt ad a fizikailag gyengébb védekezőnek a nála erősebb, nagyobb támadóval szemben. A támadó erejét nem blokkolja, hanem elvezeti. Így egy gyengébb fizikumú ember (hölgy, gyerek) is meg tudja védeni magát.

Nem igényel különösebb hajlékonyságot, mivel kerüli a magas rúgásokat; továbbá nincs szükség nagy fizikai erőre sem.

A fizikai törvényekre és az emberi anatómiára épül, minden esetben az ellenfelünk egy gyenge pontja vagy szabadulás esetén egy izma ellen használjuk fel, ezek eredményeképp leszünk képesek egy erősebb ellenfél legyőzésére.

Más stílusokkal ellentétben Wing Tsun Kung Fu-t nem kötik szabályok, éppen ezért nincsenek versenyek (a gyermekek oktatása során, azonban szerepelnek játékos versenyfeladatok). A szabálya az, hogy nincs szabály, egy harci küzdelemben minden eszköz bevethető a túlélés érdekében. A gyenge pontok támadása és az ellenfél minél gyorsabb hatástalanítása a cél. A tanítványok így elsősorban önmagukkal versenyeznek. A sportversenyek hiányát pótolják a rendszeres rendezvények, összejövetelek, táborok, ahol a tanulók lehetőséget kapnak más iskolákban tanulókkal megismerkedhessenek, barátkozhassanak.

Az oktatás során hangsúlyt fektetün arra, hogy a tanítványok megismerhessék az emberi anatómiát és gondolkodást, illetve a Magyar Wing Tsun egyesület révén bepillantást nyerhetnek kúltúrális (történelmi, művészeti) témakörökbe.

A gyakorlatok nem veszélyeztetik egymás testi épségét. Az mozdulatok célpontja a gyakorlás során nem a fej, hanem a mellkasvédő, így alacsony a súlyos sérülések esélye (a ökölvívással ellentétben nem fej terhelése kisebb, ami így nem károsítja az agyat, ami gyermekeknél egy fontos szempont). Az edzések során minden izom, izület, ínszalag átmozgatódik úgy, hogy közben elkerüljük a test túlzott és fölösleges terhelését. Nincsenek olyan mozdulatok, gyakorlatok, amelyek kedvezőtlenül befolyásolnák a gyerekek testi fejlődését, vagy a magukban hordoznák a súlyos sérülések esélyét. Ugyanakkor fejlődik a gyermekek terhelhetősége és fájdalomtűrése.

A Wing Tsun Kung Fu további előnye, hogy mivel a kezeket és lábakat egyszerre használjuk, mindkét agyfélteke működése fejlődik, ami kimemelkedő mértékben javítja a a kéz és lábkoordinációt.

Az elsajátított tudás révén nagyobb önbizalmat ad, tudjuk magunkról, hogy képesek vagyunk megvédeni magunkat, az edzések végén vagy egy sikeres mozdulat után is nő az önbizalom, igen ezt is meg tudom csinálni. Javítja az egyensúly érzéket az alapállás, a rúgások és maga a mozgás által és a reflexet is, gyors reagálás a támadásokra. Fejleszti a memóriát, a formagyakorlatok, a kéz és lábtechnikák, kombinációk által, amit egyszer megtanultunk azt soha nem szabad elfelejteni.

Az edzések nagyvonalakban történő felvázolása: bemelegítéssel kezdődnek, majd formagyakorlat után páros gyakorlatok következnek, a legvégén pedig játékos erősítéssel fejeződnek be.

Az edzések barátságos, de mégis fegyelmezett légkörben zajlanak.

A jó környezet, a „jó társaságba keveredés” garancia a pozitív eredmények eléréséhez a nyitott, értelmes, kitartó tanítványok számára. Találkozhatnak olyan emberekkel, akiknek viselkedéséről, tisztelettudásáról, hozzáállásáról érdemes példát venni. Fontosnak tartjuk, hogy a Wing Tsun Kung Fu helyes utat mutasson a fiatalabb generációnak szabadidejük értelmes eltöltésére.

Az edzéseken résztvevőknek közös a Wing Tsun Kung Fu iránti érdeklődés, tisztelet, gondolkodásmód, lelkesedés, ezek a közös pontok adják meg a lehetőségét a tartós barátságok létrejöttének.

A csapathoz bármikor lehet csatlakozni, nyugodtan próbálják ki, az első edzés ingyenes.

Wtdt.hu - oldal megosztása