Menü
Wtdt.hu
Egy különleges kung-fu stílus, kimagasló önvédelmi értékkel
Nyitó oldal  Érdekességek  Érdemes megnézni  Speciális egységek
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Jelentkezz be és fedezz fel még több érdekességet a
Wing Tsun világából!

Bejelentkezés

A bejelentkezéshez szükséges adatokat az oktatódtól kaphatod meg.

A Wing Tsun kung fu harci rendszer hatékony, dinamikus, gyors. Mellőzi a fölösleges mozdulatokat. Logikus, intelligens, kellő gyakorlással és gondolkodással bárki számára könnyen elsajátítható. Nem véletlen, hogy a világon különleges alakulatok kiképzési anyagának részét képezi. Bátran állíthatjuk, a világ leghatékonyabb pusztakezes harci rendszere, melyet szakmai, oktatási háttere tökéletesen alkalmassá és célszerűvé tesz professzionális katonai egységek, rendőrök, testőrök, személy- és vagyonőrök , más különleges egységek számára.

Si-Fu Máday Norbert 2004 nyarán a Litván Különleges Erőknek szervezett szemináriumon mutat be egy Wing Tsun könyök technikát.

Magyarországon Si-Fu Máday Norbert, 8. fokozatú mester több, mint 20 éve oktatja a Wing Tsun kung fu harcművészetet Kelet-Európában az egyesületi tanítványoknak és különleges egységeknek is.

Ez idő alatt nagyon magas fokozatú mestereket nevelt ki, köztük helyettesét, Si-Hing Szél Gábor, 5. fokozatú Wing Tsun kung fu mestert, aki több, mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik a különleges egységek oktatása terén. Az alábbiaknak az ő szavai olvashatóak a speciális egységek képzésével kapcsolatos szakmai munkájáról. Szél Si-Hing rendszeresen oktatja a magyar és külföldi Wing Tsun mestereket Si-Fu Máday Norbert, kelet-európai főinstruktor helyetteseként és asszisztenseként.

Si-Hing Szél Gábor a debreceni felderítőket oktatja pusztakezes harcra 1992-ben, Debrecenben indult be először a katonai képzés. A Debreceni Hadkiegészítő és Területvédelmi Parancsnokság tiszti és tiszthelyettesi állományát, illetve a debreceni dandár tisztjeit képeztem folyamatosan. Ennek a helyszíne egyrészt a debreceni dandár volt, másrészt a Debreceni Hadkiegészítő Parancsnokságnak a nagyterme, illetve volt egy speciális sport terem, ahol tartottam a foglalkozásokat. Nagyon nagy sikerrel, hiszen a katonákat ez érdekelte, főleg az fogta meg őket, hogy egyszerű volt, könnyen tanulható, hatékony, hiszen azok a tisztek, akik főleg irodai munkát végeztek nagyon sokat a hadkiegen, ők is végre tudták hajtani ezeket a gyakorlatokat, köztük nem egy tiszt már nyugdíj előtt állt, mégis részt tudott venni a képzésben. Majd ezt követően 1997-ben tartottam Cegléden a Harmadik Hadosztálynak, annak parancsnokának, illetve a magas rangú tiszteknek és tiszt helyetteseknek egy másfél órás előadást, ebből fél óra volt a bemutató, egy órán keresztül pedig a felmerülő kérdésekre válaszoltam. Ezt követően '98-ban meghívtak Ceglédre a Harmadik Hadosztálynak az ottani laktanyájába és tartottam egy egyhetes katonai tábort. Erre különböző helyekről, Debrecenből, Szolnokról, Kiskunhalasról, nagyon sok helyről érkeztek hivatásos katonák, tisztek, tiszt helyettesek és nekik tartottam napi 5 órában egy 5 napos foglalkozást, illetve a végén pedig egy vizsgát. Erről egy cikk meg is jelent az akkori Honvéd Újságban. Jól emlékszem, ekkor még a piros sáv nem volt felvarrva a ruhámra, akkor vizsgáztam egy hónappal előtte, ezért is tudom, hogy '98-ban történt ez a képzés, ami nagyon jól sikerült. 1999-ben megismételtük ezt a tábort, ez Debrecenben, az ottani lövészdandárnak a laktanyájában történt, ahol 25-30 hivatásos katona az ország minden részéről, illetve Debrecen "Hortobágy" nevű beavatkozó alosztályának a tagjai vettek részt nálam egy kiképzésen, közel 50-en. Ez is 5 napon át napi 5 órában tartott, majd ünnepélyes keretek között a hadsereg, a rendőrség állományvezetőivel tartottunk egy záró bemutatót, ami nagyon jó volt. Ezt követően 2000-ben újra volt egy egyhetes katonai táborunk Cegléden. Ezen kívül meghívtak előadásokra a Nemzetvédelmi Egyetemre, sporttiszteknek, ottani hallgatóknak tartottam előadásokat, illetve foglalkozásokat. Rendszeresen dolgozok a mai napig is a Honvédséggel, minden évben meghívnak előadásokra, bemutatókra, különböző foglalkozásokra, jelen pillanatban is a debreceni dandárnak a kiképzésében nyújtok segítséget, tavaly EBESZ látogatás volt, európai főtisztek érkeztek Magyarországra, 20 katonát képeztem ki erre a bemutatóra. Ott két óra alatt négy bemutatót tartottunk a tiszti karnak, úgy érzem, nagy sikerrel.

Derecskén, az I. Rákóczy György Gimnáziumban 250 rendvédelmi és honvédelmi szakos hallgatóval foglalkozok, illetve rendszeresen, hetente tanítom őket közelharcra négy-öt éven keresztül. A rendvédelmisek egyébként olyan gimnazisták, akik a harmadik évben két csoportra válnak. Az egyik részük speciális tantárgyként honvédelmi alapismereteket tanulnak. Ezeket a tantárgyakat katonatisztek tanítják, a másik csoport rendvédelmi vonalon megy tovább, ők állampolgári ismereteket, jogi ismereteket, kommunikációt tanulnak, őket pedig olyan rendőrtisztek tanítják, akik egyben jogász doktorok is. Ezekből a szakmai tantárgyakból mindannyian érettségiznek, majd tovább mehetnek szakirányba. A rendvédelmisek mehetnek rendészeti szakközépiskolába, a Rendőrtiszti Főiskolára, a Vám- és Pénzügyőrséghez, a Biztonsági Szakszolgálathoz, vagy akár ötödéven is maradhatnak szakosodni. Lehetnek személy- és vagyonőrök, közterület felügyelők, okmányügyintézők, biztonságszervezők. Mehetnek a tűzoltósághoz, katasztrófavédelemhez, illetve ha honvédelmi tagozatra mennek, akkor pedig mehetnek szerződéses katonának a dandárhoz, vagy tiszthelyettesnek iskolába, mondjuk Szentendrére, illetve tiszti állományba a Nemzetvédelmi Egyetemre, a katonai főiskolákra.

A rendvédelmis csoportokat más oktatni, mint az Egyesület harcművész tanítványait? 

Más a felépítés, ott heti két alkalommal másfél órás tanóra van nekik. A Wing Tsun első, a Siu Nim Tau formagyakorlatát tanítom meg nekik, hiszen ez az alapja mindennek. Az első 1-2 hónapban nem tanítottam formát és sokkal nehezebb volt őket tanítani. Ekkor rájöttem, hogy amikor a formagyakorlatot is tanítom, akkor hamarabb megértik a mozdulatokat. Bármilyen önvédelmi technikát tanítok nekik, minden egyes mozdulatról meg tudom mutatni, hogy a formagyakorlatban merre található meg. Ők speciálisan tanulják a Wing Tsun harci részét, sokkal több önvédelmi technikát tanulnak, hiszen benne van a tananyagban, hogy mire kell őket megtanítanom. Rájöttek a gyerekek és én is arra, hogy sokkal egyszerűbben és gyorsabban tanítható a Wing Tsun kung fu, mint az egyéb tanított harcművészeti rendszerek, hiszen nem kíván akrobatikus hajlékonyságot, könnyed. Megtanulhatják a különböző ütéseket, rúgásokat, küzdőtechnikákat, hiszen a Shaolinból ered. Ezeknek a gyerekeknek nagyon fontos, hogy megtanulják ezt a harci rendszert, hiszen később, ha elmennek szerződéses katonának, már lehet, hogy Koszovóban, Kelet-Timorban, vagy Irakban fog szolgálatot teljesíteni és ott az életért fog harcolni. Ha egy embert megbíznak, hogy ellásson egy szolgálatot, akkor legalább a lehetőséget adjuk meg neki arra, hogy egészségesen tudja ezt végrehajtani. Kapnak egy utasítást, egy parancsot, és ezt végre kell hajtani bármi áron. Értem, és a többi magyar állampolgárért. Ezeknek a gyerekeknek olyan dolgot kell tanítani, ami nem csak fizikálisan fizikálisan erősíti őket és jó lesz a technikájuk, hanem pszichésen is, mert nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek, határozottabb lesz a fellépésük, jobban tudnak kommunikálni, tudnak vezényelni. Úgy érzem, ezek hosszú távon nagyon sokat számítanak, hiszen fegyveres testületeknél fognak elhelyezkedni.

Egy másik speciális csoport, a testőrök, az őrző, védők esetén mennyi képzési idő után mondható el, hogy már egy hatékony pusztakezes fegyverük van? 

Akik nálam maradnak ötödéven, vagy a mi volt tanítványaink, akiket négy éven át tanítottam már, vagy esetleg jönnek érettségizett diákok, őket egy éven át tanítom hetente úgy másfél órában, speciálisan. Megvan az a tematika, amit a rendészeti iskolák előírnak, annak alapján tanítunk. Szerencsére ezek olyan mozdulatsorok, olyan önvédelmi technikák, amelynek a mozdulatai benne vannak a Wing Tsun kung fu-ban. Aki jól wing tsunozik, ezeket könnyedén végre tudja hajtani, ezért ezeket a gyerekeket megtanítjuk ezekre is. Én úgy érzem, hogy a Wing Tsun alapjaival már egy jó szintre jut, aki egy éven át hetente másfél órában gyakorol nálunk. Komoly magabiztosságra tesz szert abban a feladatban, amit éppen teljesít. Nagyon nagyban fogja segíteni, hiszen ezt kimutatták, hogy akik nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, magabiztosabbak, önvédelmi tudásuk magas szintű, azok egy intézkedés során bátrabban, szakszerűbben járnak el, és az intézkedés során sokkal kevesebb indokolatlan fegyverhasználat történik, mint ott, ahol valaki bizonytalanná válik. Ha észreveszi valaki, hogy egy rendőr, egy határőr, egy katona, egy vámos bizonytalanná válik, ott az elkövető azonnal támadólag fog föllépni.

Wtdt.hu - oldal megosztása