Menü
Wtdt.hu
Egy különleges kung-fu stílus, kimagasló önvédelmi értékkel
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Jelentkezz be és fedezz fel még több érdekességet a
Wing Tsun világából!

Bejelentkezés

A bejelentkezéshez szükséges adatokat az oktatódtól kaphatod meg.

Jellemzők

Kiindulópont:

A Wing Tsun Kung Fu jellemzőinek kiindulópontja az a reális feltételezés, amely szerint a támadónk, ellenfelünk erősebb nálunk. Ennek ellenére – saját védelmünk érdekében - a lehető legtöbb helyzetben, a lehető legrövidebb idő alatt képesnek kell lennünk harcképtelenné tenni őt, úgy, hogy közben mi magunk a lehető legkevesebb sérülést szenvedjük el.

Minden további jellemző a fenti fundamentumokból indul ki.

Mivel az ellenfelünk erősebb nálunk ezért a Wing Tsun Kung Fu a kondicionális alapképességek közül a nyers izomerő helyett a gyorsaságra, azaz a mozgás dinamikájára helyezi a hangsúlyt, továbbá kiemelt szerep jut a koordinációs képességeknek (ügyesség), azaz a mozdulatok speciális módon történő pontos, hatékony végrehajtásának.

Figyelembe véve az ellenfél erőfölényét, a Wing Tsun Kung Fu alapvetően támadó szellemű küzdelmi stratégiát alkalmaz. A lehető leghamarabb közelharcot kezdeményez, megelőzve ezzel, hogy az ellenfél felvegye az ideális küzdőtávolságát, és így teljesen kibontakoztathassa maximális erejét.

A gyorsaság elvéből következően a támadások sebességének és nagy ismétlés-számának köszönhetően a kisebb tömegű végtag mozdulatai is elegendően nagy megállító hatással rendelkeznek, különösen akkor, ha a test azon gyenge pontjaira irányulnak, amelyek nem feledzhetőek, keményíthetőek.

Az eddig kifejtett elvek meghatározzák a technikai repertoárt is. A mozdulatok többsége egyenes vonalú, mivel ezek gyorsabban és a rövidebb úton végrehajthatók, valamint ezeket a legegyszerűbb begyakorolni. A mozgás dinamikájának növelése érdekében a támadó és hárító, feloldó mozdulatok egyidejűleg kerülnek végrehajtásra, amit a lehetőség szerint a láncszerűen egymást követő támadások villámgyors sorozata követ. Ehhez nem volt megfelelő a hagyományos, félig oldalra forduló támadóállás, ezért az alapállás során teljesen szemben állunk az ellenféllel. Ez a semleges állás lehetővé teszi a robbanékonyságot bármely irányba, illetve rákényszeríti az ellenfelet a távolság szűkítésére.

Célunk, hogy a lehető legkevesebb lehetőséget hagyjuk meg ellenfelünk számára, így azok a mozdulatok, amelyek utcai körülmények között nagy eséllyel egyensúlyvesztéshez vezetnek vagy más hátránnyal járnak, nem szerepelnek a repertoárunkban. Ilyenek a magas rúgások, a felugrásból, vagy fordulásból végrehajtott mozdulatok.

A Wing Tsun Kung Fu megalkotói igyekeztek egy olyan rendszert alkotni, amely a lehető legtöbb helyzetre nyújt megoldást, ugyanakkor nem tartalmaz „éles helyzetben” haszontalan mozdulatot. A Wing Tsun így jóval több egy egyszerű küzdősportnál, ahol a hangsúlyt a szemtől szembeni „becsületes” küzdelemre helyezik… a Wing Tsun egy hatékony, praktikus önvédelmi rendszer.

Wtdt.hu - oldal megosztása