Menü
Wtdt.hu
Egy különleges kung-fu stílus, kimagasló önvédelmi értékkel
Nyitó oldal  Érdekességek  Tanítványainktól  Ami voltam, ami lettem, amivé válni szeretnék
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Jelentkezz be és fedezz fel még több érdekességet a
Wing Tsun világából!

Bejelentkezés

A bejelentkezéshez szükséges adatokat az oktatódtól kaphatod meg.

Ami voltam, ami lettem, amivé válni szeretnék

Jelen írásommal szeretném bemutatni, hogy miként változtatta meg az életemet a Wing Tsun Kung-fu gyakorlása, ami talán ösztönzést, bátorítást adhat mások számára is. Visszanézve korábbi önmagamra meg vagyok róla győződve, hogy döntően a Wing Tsun az, aminek ezt a változást köszönhetem, emellett rokonok, ismerősök és barátok is úgy vélik, hogy fejlődésem nagyon pozitív irányú. Ennek hangot adó visszajelzéseik és az önmagomon tapasztalt fejlődés mindig jó érzéssel töltenek el és egyben további inspirációt is jelentenek a gyakorláshoz.

Utólag visszanézve puhánynak, eltunyultnak és lustának mondanám magamat, emellett el is voltam hízva. Nem szerettem a testnevelés órákat sem, a sport se nagyon érdekelt. Az iskolában én voltam a kedvenc célpontja minden rossz szándékú gyereknek. 2009 szeptemberében egy jó barátom azt mondta nekem, hogy elkezdett tanulni egy különleges harcművészetet, ami reális önvédelmi lehetőség is egyben. Hm, érdekes – feleltem neki, majd mutatott is egykét védekezést egy-egy adott utcán várható támadás ellen. Másnap megnéztem egy Wing Tsun edzést, majd edzés végén odamentem Si-hing-hez, mondván, hogy nagyon tetszik a stílus, az edzések önvédelmi jellege és szeretnék járni. A következő alkalommal már aktívan edzettem is. Pár alkalom után, mikor mentem haza egy edzésről, éreztem, hogy valami spirituális erő megjelenik bennem, majd a testem minden pontjára úgymond szétterjed. De lehet, hogy csak a feszült izmaim lazultak, mindenesetre különös érzés volt nagyon.

Idővel azt vettem észre, hogy heti két edzéssel nem tudom beérni, elkezdtem átjárni a szomszédos kerületbe is edzeni. Mivel ennek a kerületnek a mestere is az én mesteremtől tanul, tudtam, hogy „jó kezekben” van mindenki az edzésen, nem csalódtam. Pár hónap után elkezdtem különórákat is venni, először csak havi egy-két alkalom volt, jelenleg ez is heti szinten van nálam beütemezve.

Kezdő korszakomban kipróbáltam egyszer egy szombati edzést, ami eltér a hétköznapi edzésektől. Mivel még nagyon kezdő voltam, az ott tanítottak számomra nagyon magas szintűeknek bizonyultak. De ettől függetlenül nagyon tetszett, főként azért, mert küzdelmesebb, hajtósabb. Ahogy egyre több ilyen edzésen vettem részt, rájöttem, hogy ez a nekem való. Ekkor értettem meg, hogy az önvédelem tanulásának mekkora szerepe lehet az életben. A gyorsaság, az ügyesség és a dinamika előnyhöz juttat bennünket önmagunk védelmében.

Összesítve én is úgy érzem, hogy a Wing Tsun, ami önvédelem és egyben harcművészet, pozitív változást hozott számomra. Az elhízás már múlté, a mindennapjaimban is jobban tudok koncentrálni. Mikor elkezdtem végzős középiskolás voltam, fontos volt a tanulás a dolgozatokra, az érettségire és a pozitív hatás a jegyeimen is tükröződött. A sporthoz most már úgy állok hozzá, hogy igenis fontos dolog. Tavaszi és nyári napokon például szívesen megyek el futni, amit korábban el sem tudtam képzelni magamról.

Mivel már nagybácsi is vagyok, egy napon a két unokaöcsémmel is szeretném megismertetni a Wing Tsun Kung-fut. Tudom, hogy ehhez mesternek kell lennem, ami komoly felelősséggel is jár. De nincs megállás, szeretnék én is egy napon mester lenni, ez jelenlegi célom.

Végezetül, egy valamit sajnálok csak az egészben, hogy 20 évesen kezdtem el. Ha annak idején az iskolában is fel lettem volna vértezve a Wing Tsun-al akkor másképpen is alakulhatott volna egykét iskolai bunyóm, amik a piszkálásokkal kezdődtek. De ez már a múlt, azt kell nézni, ami jelenleg is van, és mit tartogat még a jövő.

(Szerző: Lengyel Dávid)

Wtdt.hu - oldal megosztása