Menü
Wtdt.hu
Egy különleges kung-fu stílus, kimagasló önvédelmi értékkel
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Jelentkezz be és fedezz fel még több érdekességet a
Wing Tsun világából!

Bejelentkezés

A bejelentkezéshez szükséges adatokat az oktatódtól kaphatod meg.

A XIX.-XX. kerületi Wing Tsun Kung-fu iskola (története)

Ez a kung-fu iskola, amely egyben Budapest déli kerületeinek legrégebb óta működő Wing Tsun csoportja, 2003 októberében nyitotta meg kapuit a wekerle-telepi Pannónia Általános Iskolában, ahol azóta is működik. Alapítója és mai napig vezetője Si-hing Drusza Tamás, 4. mesterfokozatú Wing Tsun Kung-fu mester. Az iskola hivatalosan XIX. (Kispest) és a XX. kerületet (Pesterzsébet) fedi le, de a XXIII. (Soroksár) és a X. (Kőbánya) és a IX. kerületi József Attila lakótelepről, illetve a Budapest környéki agglomerációs településekről (Gyál, Monor, Vecsés) is járnak ide a tanítványok edzeni, önvédelmet tanulni, képességeiket fejleszteni.  

Az iskola működésére a kezdetektől jellemző az önvédelem centrikusság. Az itt megszerzett tudást az iskolába járók eddig szinte minden szükséges esetben sikerrel alkalmazták, ami jelzi az itt folyó képzés hatékonyságát, eredményességét. Ezeket konfliktus-helyzeteket utólag mindig kielemezzük, igyekszünk levonni belőlük a tanulságokat, amelyeket aztán felhasználunk az oktatás során. Sajnos Budapest ezen része kifejezetten „fertőzött” erőszakos utcai viselkedéssel, így a jövőben is szükségét látjuk e szemlélet továbbvitelének, lehetőség szerinti erősítésének.

Fontos jellemzője a csoportnak a Wing Tsun Kung-fuban való elmélyülés igénye. A csoport oktatója és számos haladó tanítvány is igyekszik a lehető legjobban mélyrehatóan megismerni a Wing Tsun Kung-fut, folyamatosan és az átlagot meghaladó lelkesedéssel keresik annak belső összefüggéseit. Emellett igyekeznek minden újonnan csatlakozónak átadni azt az alapos, célirányos, rendszerben gondolkodó nézőpontot, ami az iskola oktatási szisztémáját jellemzi. 

Nagyon fontos számunkra a kerület lakosságával való kapcsolat, folyamatosan igyekszünk minél több helyen jelen lenni, oktatásokat, bemutatókat szervezni. Ennek keretében több iskolával is jó viszonyt ápolunk, rendszeresen tartunk bemutatókat, illetve testnevelés órák keretében önvédelmi foglalkozásokat. Ezeken nem elsősorban a mozdulatok oktatása folyik, hanem a helyes, az áldozattá válást megelőzését segítő viselkedésre helyezzük a hangsúlyt. Lassan egy évtizedes kapcsolat fűz bennünket a kispesti önkormányzathoz, rendszeresen támogatják munkánkat, amiért roppant hálásak vagyunk. 

A csoportból elmúlt 12 évben nem csak a kerületek szabadidősport-életének színesítéséhez, de a Magyar Wing Tsun Egyesület fejlődéséhez is sokban igyekezett hozzájárulni. Ennek keretében részt veszünk az egyesület által szervezett szinte minden rendezvényén, több esetben szervezőként járultunk hozzá a rendezvények lebonyolításához. 2003 óta az iskolából 6 fő szerezte meg legalább az első mesterfokozatot, ebből négyen később második vagy harmadik mesterfokozatot is elérték. 

A kezdeti nehézségek után a csoport az elmúlt bő évtizedben folyamatosan erősödni, fejlődni tudott, néhány év után már erős és elkötelezett haladók alkották a gerincét, akik közül többen maguk is képessé váltak e nemes művészet továbbadására. Így fogalmazódott meg a gondolat, hogy újabb dél-pesti iskola alapításával bővítjük a Budapest ezen részén élők lehetőségeit. A gondolatot tett követte és 2008-ban a XVIII. kerületben nyílt új iskola, 2009-ben pedig Kispesten külön gyerekek számára is kung-fu edzést indítottunk, érzékelve az ez iránti igényt. Szintén jelentős részben a kispesti kung-fu csoport bázisán kezdődik meg 2015 szeptemberétől a reggeli oktatás a Corvin pláza közelében található központi edzőteremben.

Kapcsolódó linkek


Wtdt.hu - oldal megosztása