Menü
Wtdt.hu
Egy különleges kung-fu stílus, kimagasló önvédelmi értékkel
Nyitó oldal  Bemutatkozás  Az önvédelemről  Önvédelem és a Wing Tsun
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Jelentkezz be és fedezz fel még több érdekességet a
Wing Tsun világából!

Bejelentkezés

A bejelentkezéshez szükséges adatokat az oktatódtól kaphatod meg.

Az önvédelem és a Wing Tsun Kung Fu

A mai világban sajnos egyre gyakrabban kerülünk olyan konfliktushelyzetbe, amelyben saját vagy mások testi épsége fenyegetve van. Az ilyen szituációkat nevezhetjük önvédelmi helyzeteknek.

Sokan gondolják, hogy az önvédelem arról szól, hogy hogyan kell „leütni” valakit, pedig a kérdés ennél jóval összetettebb már csak a dolog jogi aspektusai miatt is (erről bővebben az önvédelem jogi oldala című menüpontban olvashat). 

Az önvédelem valójában ott kezdődik, hogy hogyan ne váljunk áldozattá. Az esetek túlnyomó többségében a helyes viselkedéssel eleve elkerülhető, hogy kiválasszanak potenciális célpontnak, illetve, hogy fizikai küzdelemre kerüljön sor. Az önvédelem igazi művészete, leghatékonyabb módja az, amikor harc nélkül érjük el, hogy értékeinkkel együtt sértetlenül kerüljünk ki egy konfliktushelyzetből.

Ezt azonban nem mindig tehetjük meg, sokszor szükség van rá, hogy harci technikák segítségével tegyük ártalmatlanná támadó(i)nkat. Ehhez ismernünk kell önmagunkat, saját korlátainkat, továbbá birtokában kell lennünk olyan módszereknek, technikáknak, amelyekkel megvédhetjük magunkat, ami természetesen magában foglalja az ezek használatához szükséges képességeket.

A fenitek alapján az önvédelmi képzésnek három szintjét különböztethetjük meg.

Első szint:

Helyzetfelismerés, konfliktuskezelés, pszichológiai felkészülés megkezdése

Ennek a szintnek az elsajátítása olyan viselkedésminták, önvédelmi taktikák megismerését jelenti, miközben elkezdünk pszichésen felkészülni a stressz kezelésére. Ezen  szinten nem a technikák, hanem a küzdelem elkerülésére, vagy küzdelemhez előnyös pozíció felvételére való felkészülés a cél. 

Második szint:

Ezen a szinten nagy hangsúlyt kapnak a mozdulatok, az ezekhez kötődő alapelvek, a helyes, pontos kivitelezés gyakorlása. A cél az, hogy elsajátítsuk azt a mozgáskészletet, amely a küzdelemben hasznosítható lesz. 

Harmadik szint:

Ezen a szinten folyik a megtanult technikák hatékony felhasználásához szükséges motoros és egyéb képességek (erő, gyorsaság, refelexek, ügyesség stb.), illetve a technikák készségszintű használatának fejlesztése, illetve az első szinttel való összhang kialakítása. A harmadik szinten beszélhetünk először komplex önvédelmi képességről, ami a későbbiekben gyakorlatilag korlátlanul fejleszthető. 

Természetesen az egyes szintek nem választhatóak el egymástól. Ugyan viszonylag rövid idő alatt el lehet jutni a harmadik szintig, ami azonban nem jelenti az első két szint végeleges lezárását, sokkal inkább párhuzamos elsajátítását, és egymásra épülő fejlesztését, olykor újrafelfedezését… 

A fentiekből következik, hogy – bár már az első szint ismerete jelentős előrelépést jelent a hatékony konfliktuskezelésben – valódi önvédelmi képességekre csak folyamatos, koncentrált, kitartó gyakorlással tehetünk szert.

A Wing Tsun Kung-fu egyedülálló, jól strukturált és logikusan felépített oktatási menete pontosan illeszkedik a fenti leírtakhoz. Célunk – az értelmes időtöltés, az egészségmegőrzés, egy különleges harcművészet elsajátítása mellett – az önvédelmi képességek, minél magasabb szintre való emelése, folyamatos csiszolása…

Wtdt.hu - oldal megosztása