Menü
Wtdt.hu
Egy különleges kung-fu stílus, kimagasló önvédelmi értékkel
Nyitó oldal  Bemutatkozás  A Wing Tsun  Mesterek  Si-Jo Leung Ting
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Jelentkezz be és fedezz fel még több érdekességet a
Wing Tsun világából!

Bejelentkezés

A bejelentkezéshez szükséges adatokat az oktatódtól kaphatod meg.

Si-Jo Leung TingAz utolsó, "bezárt ajtajú" tanítvány

Az '50-es évek végén, 13 évesen ismerkedik meg a Wing Tsun kungfuval: nagybátyjai elviszik Leung Sheung, Yip Man nagymester első hongkongi tanítványának iskolájába. 20 éves, amikor bemutatják a tanítástól akkor már visszavonult Yip Man nagymesternek. Az idős nagymester fantáziát lát az ambiciózus és igyekvő fiatalemberben és korábbi elhatározása alól kivételt téve tanítványául fogadja.

Az oktatói tevékenység kezdete

1967-ben kezd tanítani a hongkongi Baptista Főiskolán. Ez az első alkalom, hogy valaki kungfut oktat a Hongkongi Egyetem falain belül. 1970-ben nyitja meg saját edzőtermét.

 Az első kung-fu bemutató
1969-ben megszervezi az első nyilvános kung-fu bemutatót a Yip Man nagymester alapította Ving Tsun Athletic Association színeiben. Az eseményen jelen van Yip Man nagymester és több más stílus képviselője is.

Az igazi nagymester

Yip Man nagymester 1972 decemberi halála után a nagymester több tanítványa is magáénak követeli a stílus örököse címet. A méltatlan csatározások láttán 1973-ban megalapítja a Leung Ting Wing Tsun Martial Art Associationt és világszerte a stílus lázas népszerűsítésébe kezd. Kihívásokat fogad el és bemutatókat tart Európában; elsőként hajlandó nem kínaiakat is tanítani. Kitartó munkája eredményeként az azóta International Wing Tsun Association névre "keresztelt" szervezet napjainkban a világ 65 országában van jelen és több, mint 1.000.000 tagot számlál. Tevékenységének köszönhető, hogy ma a Wing Tsun a legnépszerűbb kungfu stílus a világon. Mestertanítványai továbbképzéseket tartottak -egyebek mellett- az FBI, a Bundeswehr és a GSG9 (a német terrorelhárító szolgálat), illetve a Magyar Honvédség, valamint a Rendőrség és a Határőrség különleges egységeinek tagjainak.

A kungfun kívül is a legmagasabb szinten

1973-ban diplomázott angol és kínai nyelből és irodalomból a Hongkongi Baptista Főiskolán. 1979-ben, az Egyesült Államokban szerezte meg a filozófia doktora címet. A bolgár Sportakadémia 1997-ben, egy előadása után, a harcművészetek díszdoktora címmel tüntette ki.

"Civil képzettsége" megkönnyítette számára a stílus mélyebb értelmének felfedezését, elsajátítását, illetve továbbfejlesztését. Oktatási és fokozatrendszerének már a létét is sok bírálat érte és éri - sokszor azok részéről, akik később átvették és jól-rosszul a mai napig is alkalmazzák.

Könyvek és filmek

1978-ban adta ki első könyvét a Wing Tsun kungfuról (pályatársai gúnyosan ingatták fejüket, majd 20 év múlva ők is előrukkoltak saját kiadványaikkal): az első négy kiadás mindegyike pár hónap alatt elfogyott; 1990-ig tíz kiadást ért meg. Népszerűségét az is mutatja, hogy még Magyarországon is két kiadása jelent meg és azóta újra elfogyott (2000-ben 25.000 Ft-ot kínált e sorok írójának ismerőse egy korábbi példány tulajdonosának, de nem sikerült megszereznie). Ezek a reakciók arra buzdították, hogy további könyveket adjon ki és ne csak a Wing Tsunról, hanem más rendszerekről, sőt a chi kungról is. A könyveket kínai, angol, magyar, német, spanyol, olasz és több különböző szláv nyelven adták ki.

A harcművészetek és a kínai kultúra szakértőjeként és átfogó ismeretei miatt több producer és tv-társaság is kérte szakmai segítségét. 1976 óta 24 különböző sorozatban és mozifilmben rendezett. 1998-ban és '99-ben például kétszer járt Indiai Nemzeti Rendőrakadémián oktatni és ez alatt forgatta le -csak úgy mellékesen- a Mester című indiai kungfu-filmet Bombayben.

Wtdt.hu - oldal megosztása