Menü
Wtdt.hu
Egy különleges kung-fu stílus, kimagasló önvédelmi értékkel
Nyitó oldal  Bemutatkozás  A Wing Tsun  Kelet-Európai Wing Tsun Szövetség
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Jelentkezz be és fedezz fel még több érdekességet a
Wing Tsun világából!

Bejelentkezés

A bejelentkezéshez szükséges adatokat az oktatódtól kaphatod meg.

Kelet-Európai Wing Tsun Szövetség

Eastern-European Wing Tsun Organization

A 70-es évek végén Jugoszláviában karate mesteroktatók láttak egy nagyon színvonalas Wing Tsun Kung Fu bemutatót Londonban, amelyet Leung Ting nagymester tartott és nagyon megtetszett nekik a Wing Tsun Kung Fu. Meghívták a nagymestert hazájukba szemináriumot tartani és mivel szerették volna elkerülni hogy a nyugati Wing Tsun Egyesülethez tartozzanak, megkérték Leung Ting nagymestert hogy hozzák létre a Kelet-Európai Wing Tsun Egyesületet, azaz az E.E.W.T.O.-t. Ennek célja, a kelet-európai országokban lévő oktatókat továbbképzése és tanítása, és a nyugat-európai Egyesülettől való elhatárolódás volt. Ennek érdekében a 80-as évek elejétől Leung Ting nagymester minden évben kétszer vagy háromszor is ellátogatott Jugoszláviába hogy minél hamarabb, minél magasabb szintre emelje a már létrejött E.E.W.T.O. oktatóit. A nagymester látogatásai során kidolgozott egy kéziratot, amely a Wing Tsun Kung Fu különleges edzésprogramját tartalmazta mely a tanítványokat a harcra való felkészítésben segített. Ebből a kéziratból egy-két évvel később született a dinamikus Wing Tsun című könyv, melynek előszavában Leung Ting nagymester utal a kéziratra.

Érdemes megjegyezni, hogy egy ideig még Anglia is a Kelet-Európai Wing Tsun Egyesület tagja volt. Az akkori Kelet-Európai Wing Tsun Egyesület vezetése szigorúan ügyelt arra, hogy megőrizze a kínai ág stílusjegyeit. A 80-as évek közepétől a Kelet-Európai Wing Tsun Kung Fu jellegzetességeként nyári táborok szervezése kezdődött az Adrián. A Kelet-Európai Wing Tsun Egyesület nem egyfajta név, egy megnevezés, hanem jóval inkább a Hong-Kong-i központhoz való tartozást és a rengeteg magas színvonalú komoly edzést jelképezi és nem utolsó sorban a Kelet-Európai Wing Tsun Egyesületben tanuló diákok hordhatják a Kínában is hivatalos Wing Tsun Kung Fu emblémás pólót, és a hivatalos kínai diplomát kapják meg.

A 80-as évek közepén országunkba látogattak a jugoszláv oktatók és segítettek elterjeszteni a Wing Tsun Kung Fu-t. Ebben az időben sajnos amilyen dinamikusan kezdett fejlődni a magyarországi Egyesület, úgy kezdtek hanyatlani a jugoszláviai Wing Tsun Kung Fu klubok. Részben az ország gazdasági válsága miatt, másrészt pedig a két Egyesület vezetője teljesen más irányt képviselt. (Jugoszláviában boksszal kevert Wing Tsun Kung Fu-t kezdtek oktatni) Hasonló okok miatt épültek le a lengyelországi iskolák is a 80-as évek végére. Elég az első formagyakorlatot megfigyelni és rögtön látszik hogy nem 12, 14 vagy 16 unciás kesztyűre tervezték, a többi Wing Tsun Kung Fu formagyakorlatról nem is beszélve.

Magyarországon azonban mindig azt a Wing Tsun-t gyakorolták ami helyes irányba vitte az iskolákat - egy nőnek a technikáját, ahol a túlélési esély nem szabályszerű küzdelemre épül. Hiszen egy nőnek egy szabályos, sportszerű küzdelemben nincsen esélye.

Si-Fu Máday Norbert, a Kelet-Európai Wing Tsun Egyesület jelenlegi vezetője az utolsó aktív tagja az egykori E.E.W.T.O. instruktorai közül, hiszen mások vagy befejezték vagy letérve az útról más ving csunban folytatták pályafutásukat. Jelenleg 8. mesterfokozatban van Si-Fu Máday Norbert az egykori E.E.W.T.O. vezetőjével szemben, aki 5. mesterfokozatban volt. 2003-ban Leung Ting nagymester fiává fogadta Si-Fu Máday Norbertet egy közös teázási szertartás keretében. Si-Fu Máday Norbertet Leung Ting Nagymester felkérte az USA vezetői posztjára is, de Si-Fu nem fogadta el a magyar diákokhoz való kötődése miatt. 2004 októberében az utolsó pillangókés technikát is megtanította Leung Ting nagymester Si-Fu Máday Norbertnek, aki ezzel a legmagasabb szintű Wing Tsun technikákat is elsajátította. Az "új" Kelet-Európai Wing Tsun Egyesület felépített egy erős iskolát Magyarországon, visszavitte az igazi Wing Tsun-t Lengyelországba, Litvániába, Lettországba és Észtországba, megőrizve a régi E.E.W.T.O. hagyományait, ötvözve a Leung Ting nagymester által tanított új technikákkal és szemlélettel. Fontos megjegyezni hogy a Kelet-Európai Wing Tsun Egyesület nem köt szerződést a tanítványokkal - szemben a nyugat-európai Egyesülettel. Az itt tanuló diákokat a Wing Tsun szeretete, az oktatókhoz és a vezetőkhöz való ragaszkodás, hűség és a nagyon magas színvonalú oktatás köti a Egyesülethez. A Kelet-Európai Wing Tsun Egyesület megtartotta a hivatalos uniformist és a szilvavirág fokozatokat is. Sem a múltban sem a jelenben nem oktattak a Egyesületben ESCRIMÁ-t, mert sem a láb sem a kéztechnikáik nem kompatibilisek a Wing Tsun technikáival. A Kelet-Európai Wing Tsun Egyesületben az oktatók a hivatalos, Leung Ting nagymester által kiállított mesterdiplomát kapják.

Wtdt.hu - oldal megosztása