Menü
Wtdt.hu
Egy különleges kung-fu stílus, kimagasló önvédelmi értékkel
Nyitó oldal  Érdekességek  Hírek  Tavaszi Wing Tsun Napok
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Jelentkezz be és fedezz fel még több érdekességet a
Wing Tsun világából!

Bejelentkezés

A bejelentkezéshez szükséges adatokat az oktatódtól kaphatod meg.

Tavaszi Wing Tsun Napok

A tavalyi jubileumi szeminárium oktatási anyaga iránt tapasztalt óriási érdeklődésnek hála idén ismét nagyszabású rendezvényt szervezett a Magyar Wing Tsun Egyesület, a helyszín: Budapest. A két napos szemináriumon a Wing Tsun Kung Fu különlegességeit oktatták az Egyesület legmagasabb szintű mesterei és igazi különlegességként Prof. Dr. Molnár Miklós Úr, a Rendőrtiszti Főiskola rendészeti és nemzetközi rektorhelyettese (1. fokozatú Wing Tsun kung fu mester).

A szeminárium első része a fegyveres támadók elleni harcról szólt. Ilyen ellenféllel nem csak a különleges egységek, katonák, rendőrök találkozhatnak. Si-Hing Széll Gábor, 6. fokozatú mester tanításai a botos és a késes támadó elleni küzdelemről szóltak, külön kiemelve azokat a pontokat, ahol a "hagyományos" eljárástól eltérően kell viselkedni, elkerülendő a támadó vágó fegyverének élét és mindazon lehetőségeket, ahol az ellenfél a fegyverét használni tudja a megállító ütés után, a földre vitel alatt, vagy éppen a földön való lefogás, rögzítés során. A támadó nem csak tudatosan, de öntudatlanul is kárt okozhat okozhat a küzdelem alatt, így fontos a helyes irány és távolság megválasztása, melyhez a Wing Tsun megfelelő technikáit kell használni. Széll Si-Hing az oktatás során külön kitért a fegyver elvételének helyes módjára, a legkönnyebb és legbiztonságosabb módszer megválasztására. A meleg időjárás ellenére is a tanítványok fegyelmezetten, egymásra figyelve gyakoroltak.

Az első nap második részét Si-Fu Máday Norbert, kelet-európai főinstruktor vezette. Mindenki örömére a teremben elhelyezett fabábu előrébb került, hozzá tollat, füzetet ragadhattunk egy olyan részletes elméleti oktatás során, hogy még a mesterek is nagy erőkkel jegyzetelni kezdtek. Tudták jól a régi tanítványok is, komoly lehetőség ez, amit bölcs ember nem szalaszt el. Az elmélet után a masszív lábakon álló felépítmény hamarosan méteres pályán kezdett mozogni, ahogy Si-Fu szemléltetni kezdte a fabábu technikáit, a helyes végrehajtásukat. Az egyes mozdulatok szemléltetése és elméleti oktatása után a technikák gyakorlati alkalmazására is sort keríthettünk, Si-Fu lépésről lépésre haladva mutatta meg a fabábu sorozat elemeit, ameddig az időnk engedte. Az egyes szakaszokat együtt, közösen is gyakorolhattuk, míg Si-Fu a fabábun dolgozott, a hangokat követve próbáltuk felvenni a ritmust és együtt haladni. A szeminárium ezen részét Si-Fu megtoldotta még egy ajándékkal is, a fabábu gyakorlás helyes módjára adott javaslataival, történeteket idézve az évtizedekkel ezelőtti időkből, többször felelevenítve Leung Ting Nagymester személyes tanításait is. Ezek az útmutatók hasznos iránytűk a tanítványok számára.

Külön öröm volt, hogy a fabábu mellet annak kistestvére is felállításra került a teremben. A fele akkora méretű fababa a gyermekek számára is lehetőséget adott a gyakorlásra, akik éltek is vele, még a szünetben is folyton ott volt valaki és gyakorolt. Felejthetetlen élményt nyújthatott a számukra, hiszen az ő méretükben, hozzájuk igazítva kevés fababa létezik.

Másnap kissé fáradtan, de érdeklődéssel várta a csapat a tréningeket. A délelőtti foglalkozáson Si-Hing Salamon Ferenc, 6. fokozatú mester oktatta először a résztvevőket. Salamon Si-Hing a szokásos magas technikai színvonalon adta elő a gyakorlatokat, Máday Norbert Si-Fu pedig kommentálta a végrehajtást, megállítva a mozdulatokat a megfelelő helyen, felhívva a figyelmet a legfontosabb pontokra, hogy azok számára is érthető legyen, akik még soha nem gyakoroltak ilyen szinten földharcot. Azt hiszem mindenki számára példa értékű, ahogy Salamon Si-Hing gyakorol, mert túl az ötödik X-en is oly könnyedén mozog, hogy sok huszonéves megirigyelhetné. A repertoárból most olyan feladatok kerültek elő, amelyek különböző földrevitelek, földön történő lefogások elleni önvédelmet mutatták be. Nagy óvatosságot követelt a gyakorlatok végrehajtása, hiszen maguk a megoldások is sok olyan elemet tartalmaztak, amelyekkel komoly sérüléseket lehet okozni a támadónak, és a földreviteleknél ügyelni kellett a szomszédos gyakorlók biztonságára is. Az ebéd előtt Si-Fu az előző nap gyakorolt fabábu technikákat elevenítette fel és új mozdulatokkal is kibővítette azokat.

Ezután a csapat előkészült az ebédhez. A szeminárium épületében sikerült megoldani az étkeztetést, így senkinek sem kellett azzal töltenie az időt, hogy éttermet keressen, ezzel sok időt tudtunk megspórolni. Természetesen ennyi embert nem könnyű elhelyezni és kiszolgálni, öröm volt látni, hogy mégis mindenki türelemmel várta ki a sorát, a választék és a minőség pedig feledtette a sorbanállást.

A délutáni tréninget az első mesterfokozattal rendelkező Prof. Dr. Molnár Miklós Úr, a Rendőrtiszti Főiskola rendészeti és nemzetközi rektorhelyettesének előadása nyitotta. Abba kaptunk betekintést, hogy a különböző speciális rendőri- és katonai alakulatok tagjai milyen Wing Tsun technikákat tudnak alkalmazni terroristákkal vagy túszejtőkkel szemben. A különböző földrevitelek, rögzítések, alkalmanként kiiktatások mindenkit meggyőztek arról, hogy van mit keresnie ezeknél a különleges egységeknél a Wing Tsun technikáknak. Ha ezekkel a technikákkal lesznek felvértezve a rend őrei, akkor minden bizonnyal hatékonyabban tudnak majd fellépni a bűnelkövetőkkel szemben.

A második részben Si-Hing Szabó Csaba és Si-Hing Török Róbert, 5. fokozatú mesterek avattak be minket a több támadó elleni önvédelem rejtelmeibe. Nemcsak a technikai kivitelezésre helyezték a hangsúlyt, hanem nagy szerepet kapott a taktikai, stratégia elemek megismertetése is, hiszen ezek is elengedhetetlenek ahhoz, hogy hatékonyan vegyük fel a küzdelmet az utcán az ellenfeleinkkel. Több gyakorlaton keresztül mutatták be a különböző helyzetek hatékony megoldásait. Mindenki lelkesen gyakorolta a bemutatott feladatokat, pedig sokakon látszott, hogy lassan erejük vége felé vannak már. De megérte a fáradtságot, hiszen ritka alkalom, hogy több támadó elleni önvédelem került oktatva egy ilyen nagy szemináriumon.

A rendezvényt a mestervizsgák zárták, ahol a lelkes vizsgázók kemény munkáját a résztvevők csendes szurkolása övezte. Hosszú vizsgán bizonyították rátermettségüket, technikai felkészültségüket, ütőerejüket. Ember ember ellen és főleg ember önmaga ellen harcolt, s ez egy ilyen összetett, folyamatos földre kerüléssel járó szeminárium után különösen nagy teljesítmény! Gratulálunk hozzá, hiszen tudják: lehetetlen nem létezik!

Mindenki elégedetten és főképpen kellően leharcolva távozott a rendezvényről. Aki eljött, szerintem jövőre is el fog jönni, hiszen nemcsak technikailag kapott valamit a mesterektől, hanem a közösség erejét is átérezhette a teremben a két nap során. Akkor jövőre ugyanitt!

A beszámolóban közreműködött: Si-Hing Gausz Tamás

2011. május

Vissza

Wtdt.hu - oldal megosztása