Menü
Wtdt.hu
Egy különleges kung-fu stílus, kimagasló önvédelmi értékkel
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Jelentkezz be és fedezz fel még több érdekességet a
Wing Tsun világából!

Bejelentkezés

A bejelentkezéshez szükséges adatokat az oktatódtól kaphatod meg.

Jubileumi gála és szeminárium, Lengyelország, Varsó, 2011.

2011. szeptemberében a Lengyel Wing Tsun Egyesület ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. Ez alkalomból Dai Si-Fu Máday Norbert, kelet-európai főinstruktor vezetésével a magyar mesterek és tanítványok egy csoportja is részt vett a rendezvényen és a hozzá kapcsolódó szemináriumon.

A hosszú utazás után egyből a varsói szemináriumba érkeztünk, ahol Si-Fu Máday Norbert tanításai mellett földreviteli technikákat Széll Gábor Si-Hingtől és földharcot Salamon Ferenc Si-Hingtől tanulhattak a lelkes tanítványok, lengyelek és magyarok együtt.

Másnap a teltházas gálán a Kelet-Európai Wing Tsun Szövetség országaiból érkező mesterek és tanítványok formagyakorlatokkal, kosztümös történelmi színdarabokkal, technikai bemutatókkal adtak képet a Wing Tsun kung fu harcművészetről a közönségnek, lengyelek, litvánok, magyarok együtt!

Nagyszerű élményekkel, szép emlékekkel gazdagodhattak a részvevők, biztosítva a Kelet-Európai Wing Tsun Szövetség tagjait az összetartásról. Köszönjük, és gratulálunk a jubileumhoz!


Tavaszi Wing Tsun Napok, 2011.

A tavalyi jubileumi szeminárium oktatási anyaga iránt tapasztalt óriási érdeklődésnek hála idén ismét nagyszabású rendezvényt szervezett a Magyar Wing Tsun Egyesület, a helyszín: Budapest. A két napos szemináriumon a Wing Tsun Kung Fu különlegességeit oktatták az Egyesület legmagasabb szintű mesterei és igazi különlegességként Prof. Dr. Molnár Miklós Úr, a Rendőrtiszti Főiskola rendészeti és nemzetközi rektorhelyettese (1. fokozatú Wing Tsun kung fu mester).

A szeminárium első része a fegyveres támadók elleni harcról szólt. Ilyen ellenféllel nem csak a különleges egységek, katonák, rendőrök találkozhatnak. Si-Hing Széll Gábor, 6. fokozatú mester tanításai a botos és a késes támadó elleni küzdelemről szóltak, külön kiemelve azokat a pontokat, ahol a "hagyományos" eljárástól eltérően kell viselkedni, elkerülendő a támadó vágó fegyverének élét és mindazon lehetőségeket, ahol az ellenfél a fegyverét használni tudja a megállító ütés után, a földre vitel alatt, vagy éppen a földön való lefogás, rögzítés során. A támadó nem csak tudatosan, de öntudatlanul is kárt okozhat okozhat a küzdelem alatt, így fontos a helyes irány és távolság megválasztása, melyhez a Wing Tsun megfelelő technikáit kell használni. Széll Si-Hing az oktatás során külön kitért a fegyver elvételének helyes módjára, a legkönnyebb és legbiztonságosabb módszer megválasztására. A meleg időjárás ellenére is a tanítványok fegyelmezetten, egymásra figyelve gyakoroltak.

Az első nap második részét Si-Fu Máday Norbert, kelet-európai főinstruktor vezette. Mindenki örömére a teremben elhelyezett fabábu előrébb került, hozzá tollat, füzetet ragadhattunk egy olyan részletes elméleti oktatás során, hogy még a mesterek is nagy erőkkel jegyzetelni kezdtek. Tudták jól a régi tanítványok is, komoly lehetőség ez, amit bölcs ember nem szalaszt el. Az elmélet után a masszív lábakon álló felépítmény hamarosan méteres pályán kezdett mozogni, ahogy Si-Fu szemléltetni kezdte a fabábu technikáit, a helyes végrehajtásukat. Az egyes mozdulatok szemléltetése és elméleti oktatása után a technikák gyakorlati alkalmazására is sort keríthettünk, Si-Fu lépésről lépésre haladva mutatta meg a fabábu sorozat elemeit, ameddig az időnk engedte. Az egyes szakaszokat együtt, közösen is gyakorolhattuk, míg Si-Fu a fabábun dolgozott, a hangokat követve próbáltuk felvenni a ritmust és együtt haladni. A szeminárium ezen részét Si-Fu megtoldotta még egy ajándékkal is, a fabábu gyakorlás helyes módjára adott javaslataival, történeteket idézve az évtizedekkel ezelőtti időkből, többször felelevenítve Leung Ting Nagymester személyes tanításait is. Ezek az útmutatók hasznos iránytűk a tanítványok számára.

Külön öröm volt, hogy a fabábu mellet annak kistestvére is felállításra került a teremben. A fele akkora méretű fababa a gyermekek számára is lehetőséget adott a gyakorlásra, akik éltek is vele, még a szünetben is folyton ott volt valaki és gyakorolt. Felejthetetlen élményt nyújthatott a számukra, hiszen az ő méretükben, hozzájuk igazítva kevés fababa létezik.

Másnap kissé fáradtan, de érdeklődéssel várta a csapat a tréningeket. A délelőtti foglalkozáson Si-Hing Salamon Ferenc, 6. fokozatú mester oktatta először a résztvevőket. Salamon Si-Hing a szokásos magas technikai színvonalon adta elő a gyakorlatokat, Máday Norbert Si-Fu pedig kommentálta a végrehajtást, megállítva a mozdulatokat a megfelelő helyen, felhívva a figyelmet a legfontosabb pontokra, hogy azok számára is érthető legyen, akik még soha nem gyakoroltak ilyen szinten földharcot. Azt hiszem mindenki számára példa értékű, ahogy Salamon Si-Hing gyakorol, mert túl az ötödik X-en is oly könnyedén mozog, hogy sok huszonéves megirigyelhetné. A repertoárból most olyan feladatok kerültek elő, amelyek különböző földrevitelek, földön történő lefogások elleni önvédelmet mutatták be. Nagy óvatosságot követelt a gyakorlatok végrehajtása, hiszen maguk a megoldások is sok olyan elemet tartalmaztak, amelyekkel komoly sérüléseket lehet okozni a támadónak, és a földreviteleknél ügyelni kellett a szomszédos gyakorlók biztonságára is. Az ebéd előtt Si-Fu az előző nap gyakorolt fabábu technikákat elevenítette fel és új mozdulatokkal is kibővítette azokat.

Ezután a csapat előkészült az ebédhez. A szeminárium épületében sikerült megoldani az étkeztetést, így senkinek sem kellett azzal töltenie az időt, hogy éttermet keressen, ezzel sok időt tudtunk megspórolni. Természetesen ennyi embert nem könnyű elhelyezni és kiszolgálni, öröm volt látni, hogy mégis mindenki türelemmel várta ki a sorát, a választék és a minőség pedig feledtette a sorbanállást.

A délutáni tréninget az első mesterfokozattal rendelkező Prof. Dr. Molnár Miklós Úr, a Rendőrtiszti Főiskola rendészeti és nemzetközi rektorhelyettesének előadása nyitotta. Abba kaptunk betekintést, hogy a különböző speciális rendőri- és katonai alakulatok tagjai milyen Wing Tsun technikákat tudnak alkalmazni terroristákkal vagy túszejtőkkel szemben. A különböző földrevitelek, rögzítések, alkalmanként kiiktatások mindenkit meggyőztek arról, hogy van mit keresnie ezeknél a különleges egységeknél a Wing Tsun technikáknak. Ha ezekkel a technikákkal lesznek felvértezve a rend őrei, akkor minden bizonnyal hatékonyabban tudnak majd fellépni a bűnelkövetőkkel szemben.

A második részben Si-Hing Szabó Csaba és Si-Hing Török Róbert, 5. fokozatú mesterek avattak be minket a több támadó elleni önvédelem rejtelmeibe. Nemcsak a technikai kivitelezésre helyezték a hangsúlyt, hanem nagy szerepet kapott a taktikai, stratégia elemek megismertetése is, hiszen ezek is elengedhetetlenek ahhoz, hogy hatékonyan vegyük fel a küzdelmet az utcán az ellenfeleinkkel. Több gyakorlaton keresztül mutatták be a különböző helyzetek hatékony megoldásait. Mindenki lelkesen gyakorolta a bemutatott feladatokat, pedig sokakon látszott, hogy lassan erejük vége felé vannak már. De megérte a fáradtságot, hiszen ritka alkalom, hogy több támadó elleni önvédelem került oktatva egy ilyen nagy szemináriumon.

A rendezvényt a mestervizsgák zárták, ahol a lelkes vizsgázók kemény munkáját a résztvevők csendes szurkolása övezte. Hosszú vizsgán bizonyították rátermettségüket, technikai felkészültségüket, ütőerejüket. Ember ember ellen és főleg ember önmaga ellen harcolt, s ez egy ilyen összetett, folyamatos földre kerüléssel járó szeminárium után különösen nagy teljesítmény! Gratulálunk hozzá, hiszen tudják: lehetetlen nem létezik!

Mindenki elégedetten és főképpen kellően leharcolva távozott a rendezvényről. Aki eljött, szerintem jövőre is el fog jönni, hiszen nemcsak technikailag kapott valamit a mesterektől, hanem a közösség erejét is átérezhette a teremben a két nap során. Akkor jövőre ugyanitt!

A beszámolóban közreműködött: Si-Hing Gausz Tamás

2011. május


Leung Ting Nagymester fia Magyarországon

A Magyar Wing Tsun Egyesület örömmel, sok szeretettel látja vendégül Leung Ting Nagymester fiát a következő hetekben. Chun-Chung azért jött Magyarországra, hogy Máday Norbert Si-Futól tanulja a Wing Tsun művészetét.

 


Si-Jo Leung Ting Nagymester Magyarországon

Leung Ting Wing Tsun Kung Fu SzemináriumA Magyar Wing Tsun Egyesület idén is sok szeretettel, mély tisztelettel látta vendégül Si-Jo Leung Ting Nagymestert, a világ legmagasabb szintű Wing Tsun Kung Fu mesterét.

Ha a tanítvány a csésze és a Wing Tsun a tea, ahogy ezt a hasonlatot a kung fu gyakorlók nagyon jól ismerik, úgy Leung Ting Nagymester idén különösen sokkal készült, öntötte fáradhatatlanul végig a három nap alatt. Nem láttuk leülni. Folyamatosan javította a tanítványokat, felügyelte a gyakorlatok kivitelezését, ismertette az
elméleti pontokat úgy és olyan pontosan, ahogy egy tankönyvben sem található. A tőle megszokott kedvességgel, határozottsággal, tökéletes hasonlatokkal segítette a tanítványok előrehaladását.

Tanítása a mozdulatok pontos kivitelezésén túl a gyakorlás helyes módjára is kitért. Hasznos információkat szerezhettek a tanítványok a páros gyakorlás legfontosabb alapelveiről, a küzdelemhez való megfelelő hozzáállásról. Szigorú hangon emlékeztette a tanítványokat a tényre: "Wing Tsun is not for fun! (A Wing Tsun nem a szórakozásért van!)" Felhívta a tanítványok figyelmét arra is: Egy kis hiba elég a küzdelem elveszítéséhez. Hiba pedig nem csak a mozdulatban, de a megválasztott irányban, az időzítésben, a reflexekben, a lelkiállapotban, de a hozzáállásban is lehet. Hozzáállni pedig csak egyféleképpen érdemes: "You are the winner! (Te vagy a győztes!)".

A nyilvános szeminárium végén Si-Fu Máday Norbert, kelet-európai főinstruktor Si-Jo Leung Ting Nagymester 50 éves Wing Tsun munkájának tiszteletet állító emlékplakettet adott át a Szövetség nevében, a tanítványok vastapssal köszöntötték Leung Ting Nagymestert a szép évforduló alkalmából.

A nyílt szemináriumot követő instruktori szeminárium ugyanilyen lendületesen folyt tovább. A formagyakorlatok javítását, a helyes Wing Tsun ütés technikai elemzését követően az instruktorok és helyettesek a Chi Sau (Tapadós Kezek) gyakorlása során szerezhettek értékes információkat, segítő tanácsokat. Leung Ting Nagymester fáradhatatlanul felügyelte a gyakorlást, terelgette a tanítványokat a terem legvilágosabb, legjobban belátható részére.

Leung Ting Nagymester idén is értékes, feledhetetlen szemináriumot tartott Magyarországon. Mint minden évben, most is ezt hagyta útravalónak a következő találkozásig: "Gyakorolni! Gyakorolni! Gyakorolni!"


Tavaszi Wing Tsun Napok

A tavalyi jubileumi szeminárium oktatási anyaga iránt tapasztalt óriási érdeklődésnek hála idén ismét nagyszabású rendezvényt szervezett a Magyar Wing Tsun Egyesület, a helyszín: Budapest. A két napos szemináriumon a Wing Tsun Kung Fu különlegességeit oktatták az Egyesület legmagasabb szintű mesterei és igazi különlegességként Prof. Dr. Molnár Miklós Úr, a Rendőrtiszti Főiskola rendészeti és nemzetközi rektorhelyettese (1. fokozatú Wing Tsun kung fu mester).

Gausz Tamás Si-Hing: 5. mesterfokozat!

Gausz Tamás - Wing Tsun19 év kitartó, küzdelmekkel teli munkája elismeréséül, a technikai vizsgakövetelményeknek maradéktalanul eleget téve Gausz Tamás Si-Hing 5. mesterfokozatra lépett a Leung Ting Wing Tsun Kung Fu Világszervezetében. Máday Norbert Si-Fu segítőjeként ez idő alatt oly sokat utazott hogy a Földet többször bejárhatta volna széltében, hosszában. Az idők során számos magas fokozatú mestert és mesternőt nevelt ki, minden országos rendezvény elmaradhatatlan résztvevője, a siófoki nyári tábor sikeres szervezőjeként hosszú évek óta ismert a fehér pólós tanítványok között is. Kedvessége, egyenessége, határozottsága jó példa minden kung fu gyakorló számára.


Különleges egységek Wing Tsun technikái - posztersorozat!

Megjelent a különleges kiadású posztersorozat, limitált példányszámban. A csomag 4 db technikai sorozat posztert tartalmaz, 2 db rendőrségi és 2 db katonai közelharc oldallal, melyek a különleges egységek Wing Tsun technikáit mutatják be, az egységekre jellemző egyedi igények figyelembevételével. A rendőri egységeknél nem alkalmazható a drasztikus fellépés, az ellenfél "kiütése", hanem a legkisebb sérülés nélküli elfogás, lefogás, ártalmatlanítás a fő szempont. A katonai technika-rendszer megválasztása szintén nagy körültekintést igényel.

A hátoldalon Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára és Prof. Dr. Molnár Miklós, a Rendőrtiszti Főiskola rendészeti és nemzetközi rektorhelyettesének ajánlása olvasható, mely jelzi a sorozat szakmai komolyságát. (A szöveg elolvasható a fenti hátlap képre kattintva. Egyes böngészők ablakhoz igazítják a képet, ha nehezen olvasható, klikkeljen rá a nagyításhoz.)

A poszterek szép tokba kerültek, és a Magyar Wing Tsun Egyesület számára magánkiadásban most jelentek meg 2011. februárjában, limitált példányszámban. Részletek az instruktoroknál.


Bentlakásos Téli Tábor!

Festői környezetben kerül megrendezésre idén is a Bentlakásos Téli Tábor!
2010. december 27-30 között, a Piroska Vendégházban.

A tananyag az 5-6. fabábu sorozat!

És hogy miért különleges ez a tábor?

  • Festői környezet, csodaszép apartman
  • A fabábuk a szállás épületében felállítva, így szemináriumon kívül is lehet gyakorolni, szabadon, bármikor! És mivel közel vannak a mesterek, biztos lesz aki kijavít, ha kell.
  • Finom, helyben készült, táj jellegű ételek
  • És bizony az apartman szolgáltatásai még: szauna, medence, masszázs, bográcsozás lehetőségek

Jelentkezz, hogy jobb legyél!


2011. februárban nagyszabású gálát rendezünk Nyíregyházán

2011. februárban nagyszabású gálát rendezünk Nyíregyházán, a Wing Tsun nyíregyházi 20. születésnapját ünnepeljük. A színházi előadás kosztümös történelmi, klasszikus Wing Tsun és különleges alkalmazások témakörökre épít. A gálán természetesen Si-Fu Máday Norbert, kelet-európai főinstruktor is ott lesz, s vele a legmagasabb fokozatú mesterek az egész országból.
A jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, így célszerű a részvételi szándékot mielőbb jelezni az instruktoroknál. A rendezvényhez szeminárium is kapcsolódik, melyre a gálától függetlenül szabadon jelentkezni lehet.
Si-Hing Fekete László, 3. fokozatú mester, Nyíregyháza vezető instruktora, a rendezvény házigazdája sok szeretettel vár mindenkit.


Katonai bemutató magas rangú tiszteknek

A közelmúltban rendezte meg nyolcadik alkalommal a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Békés megyei szervezete az iskolai tanulók haditornáját a Békéscsaba melletti Fürjes laktanyában. A rendezvényen részt vett Hende Csaba honvédelmi miniszter úr, Benkő Tibor altábornagy úr, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke és több magas rangú katonai és rendőr vezető is. A derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium honvédelmi tagozatos tanulóit 8 diák képviselte egy bemutatóval, Széll Gábor, 6. fokozatú Wing Tsun mester vezetésével.

A haditorna programja Benkő Tibor a Honvéd Vezérkar főnökének fogadásával kezdődött, majd a ködös, hűvös időben a színvonalas bemutatóval folytatódott, mely nagy sikert aratott a főtisztek és a magyar honvédség, rendőrség az állami közigazgatás vezetőinek, valamint az igen nagy számban megjelenő iskolások körében is.

Ezek után Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében hangsúlyozta: a honvédelem minden állampolgár kötelessége. "Amikor a történelem során a magyarok összefogtak, mindig hatalmas sikert arattak. Így volt ez Nándorfehérvárnál, vagy Eger ostrománál, de honvédeink bizonyítottak az 1848-49-es szabadságharcban is a jóval erősebb császári csapatokkal szemben" - fogalmazott Hende Csaba. "Az is a honvédelem fontos törvénye, hogy ha egy ország nem tartja el a katonáit, akkor kénytelen lesz ezt más nemzet honvédeivel megtenni. Ezt a törvényt a történelem írta, ezért jó, ha tudomásul vesszük és megfogadjuk", hangsúlyozta. "A jövő itt van mindig velünk. Amit ma megteszünk és megismerünk, az egyben a jövő is. A jövő ti vagytok, egy idő múlva rátok lesz bízva a haza és a nemzet sorsa! Ezért nem mindegy az, hogy a fiatalok honvédelmi képzése a napjainkban hogyan alakul", szólt a haditorna résztvevőihez.

(forrás és részletek: wingtsun.hu)


Wtdt.hu - oldal megosztása